A stretching / ejtsd:sztreccsing/ gyakorlatsor segít az izmok rugalmasságának a helyreállításában, -fejlesztésében, - megőrzésében. Hozzájárul a fáradt és megterhelt izomzat gyorsabb regenerációjához. Rendkívül kedvező pszichikai és élettani hatása van. A stretching kedvező pszichikai hatásai Az egyénre jellemző alacsony, és közepes értékű izomtónus ( az izmaink feszességének a mértékét jelzi) jó pszichikai és jó edzettségi állapotot sejtet. Az izomzat tónusának fokozódása nem kívánatos pszichikai, v. fizikai, jellegű fáradtságra hívja fel a figyelmet.
 • A statikus stretching gyakorlatokat mindenki a szellemi, és fizikai állapotának, a saját komfortérzésének megfelelő élvezhető ritmusban végezheti.
 • A gyakorlatokat végző tudatosítja testének különböző részeit, különböző testhelyzeteket. A gyakorló megfigyelheti az egyes helyzetek fenntartásában szereplő izmok tónusát, mozgás közbeni részvételét, érzékelheti az izomtónus változásait stb.
 • Az ellazulás, feszítés, és a nyújtás, különböző fokozatait érzékelheti, elősegítheti, ezáltal a mozgásainak a tudatosítását, ezzel kifejlesztheti, és tökéletesítheti az izmok feletti akaratlagos kontrolt.
 • Kedvező pszichikai hatást vált ki, hogy a figyelmet a gyakorlásra, az izomzat tónusának csökkentésére, majd a nyújtásra, és ismét az ellazulásra irányítja, amelynek következtében a belső feszültség, nyugtalanság, hangulati zavarok oldódnak, és a gyakorló megtanul kikapcsolódni.
 • Az izületekben lejátszódó mozgások hosszabb úton történő kivitelezése, növeli a gyakorló önbecsülését, magabiztosabb lesz a fellépése. Szellemi, és fizikai kielégülést nyújt, mely segít kiegyensúlyozni a stressz és egyéb civilizációs ártalom okozta problémát.
A stretching kedvező élettani hatásai
 • Stretching hatására a nyújtásban résztvevő képletek ( izmok, inak, szallagok) jobb ellazulásra képesek, ami nagyobb megnyújtást tesz lehetővé.
 • Statikus stretchingnél, a megnyújtandó képletek nyújtásához kevesebb erőre van szükség, ugyanolyan mértékű nyújtás eléréséhez, mint dinamikus nyújtás esetében.
 • Mivel a nyújtást nem dinamikus körülmények között végezzük, (hanem fokozatosan növeljük a mértékét) kevesebb a sérülés, húzódás veszélye.
 • A nagy igénybevételtől fáradt, izomlázas testrészek számára a pillanatnyi állapotnak megfelelően helyesen tudjuk adagolni a terhelést.
 • A statikus stretching gyakorlatok nemcsak mozgatórendszerünk rugalmasságát, hanem alkalmazkodó képességét is fejlesztik. Előkészítenek a nagyobb, és váratlan fizikai erőkifejtésekre, ezáltal óriási szerepük van a sérülések megelőzésében.
 • Fárasztó munka, vagy sporttevékenység után végzett statikus stretching gyakorlatok segítenek az izomgörcsök, izommerevség oldásában. A fáradt izmok ugyanis feszesek, magas tónusúak, és emiatt zsugorodnak is. A statikus stretching hatására megváltozik az izom tónusa, és az izom hossza, amelynek következtében jobb lesz az izom vérellátása. Az izom ilyenkor gyorsabban regenerálódik, hamarabb képes kipihenni egy-egy fárasztó igénybevételt.
IRODALOM: Dr. Szécsényi József: Stretching.Budapest, 1992. Magyar Testnevelési Egyetem

Vélemény, hozzászólás?